Wednesday, February 17, 2010

melewati hidup

bahagian I.

melewati hidup yang berlalu
bermula dari rahim seorang ibu
dikendong dibelai sepanjang waktu
menangis tika lapar dan dahaga pada susu

melewati hidup yang berlalu
berlajar satu persatu
merangkak, bertatih, berlari usah terburu-buru
ibu dan ayah adalah guru.

melewati hidup yang berlalu
mengenal apa tu darjah satu
berlajar A,B,C, 1,2 dan 3 itu pintu U
dalam hati ingat selalu

bahagian II.

melayari hidup ini
bahtera hidup adalah diri
nakhoda itu adalah akal dan hati
buat pedoman menempuh onak dan duri

menyusuri hidup ini
terasa kecil akan diri
kala berlari tersebam ke bumi
pengalaman adalah tongkat untuk berdiri

melepasi hidup ini
masih lagi tidak mengerti
untuk apa hidup ini
untuk siapa diri ini

melewati hidup yang berlalu
masih lagi seperti dahulu
belajar satu persatu
alam ini adalah guru...

29 comments:

patungcendana said...

alam adalah guru....:-)

ps...hotel kat shah alam la..kalau boleh...hehe

enyheartsdiamond said...

happy birtday to me..hehehe..
mcm kena je puisi uncle dengan birthday eny :)

~0~ said...

mengajar kita hidup...

i like this...hheheheh

tunbegia said...

puisi bahasa yang indah,
sungguh insaf dengan kekurangan dan kelemahan diri sendiri,

salamm,

LORD ZARA 札拉 said...

alam adalah guru.

=]

makanya, ilmu itu ada dimana-mana sebenarnya~

=]

Mak Su said...

belajar dari mata, yang melihat

caluk@cencaluk said...

jgn lewat solat he he

beautiful_rose said...

pak cik mamai tgl kt shah alam ke?
de no tepon x? huhuhuh alamak segan lak mtk no tepon nieh...

Erna said...

bila dilahikan kedunia,,dari rahim ibu..bermulalah kesah..kehidupan..suka duka..

Moon Death Spell said...

hidup cuma sekali...
jadi.. hargailah ia...

maiyah said...

pencarian dlm hdp.. jgn berhenti

Abcdeftyyhahh. said...

suke yg ni :)

zia said...

belajar dari kesilapan lalu..hehehe

Frodo Baggins said...

woooooo ~ cantix!

alam, guru dan pendengar setia.
kita x pnh habis belajar ...

>>__<<


tak tau, mana wa pnh baca or dengar ungkapan ni, "andainya lautan itu aku jadikan dakwat, andainya dedaunan itu aku jadikan kertas. and andainya laut itu kering, daun itu habis di tulis ... ilmu Allah takkan pernah selesai dicatit" >> lebih kurang bunyi nyer camtu ....


very deep right? entry ni wat wa teringat baris ayat ni. Dowh, lupa wa baca / dengar dekat mana ...

Wanita Itu said...

nice..

Koyuki said...

ibu bapa adalah guru

T.T

abgBro said...

pengalaman juga guru kita :)

yusuf mujahidin ™ said...

salam bro

pengalaman adlh guru terbaik..
nice entry

bias® said...

jauh lagi perjalanan. kalau naik bas, cepat sikit.

b.r.u.t.a.l.s.o.l.o said...

sajak macam untuk mahkamah jalan duta

imHepPie said...

melewati idup~~

idup x smudah yg kita sangka huuu....

ayampinko said...

nama cikg sekolah nko alam ek..
krim salam kat dier ek..

chah~ said...

huhu...

;)

Rozita said...

salam..

guru!

Naz said...

puisi yg cukup bermakna... thumbs up bro!!!

noorlara said...

justeru hargailah hidup jgn disia-sia kerana hidup tidak dapat lari dari mati...hidupi hidup sebelum mati!

Solehah said...

btl la pakcik..bnyk lagi benda baru hari demi hari..

~~~ kay ~~~ said...

dlm melewati hidup ini...
berimanlah
bertaqwalah
berikhlaslah

(^_^)

jalak lenteng said...

ahhh..penulisan yg best..

thumbs up..