Monday, August 10, 2009

bila harimau itu bangkit

harimau itu sudah lama tidur
5 dekad lamanya dia tidur
tidurnya lena dibuai mimpi
hidangannya daging berlemak tinggi
tak perlu memburu mencari rezeki
segalanya dihulur depan kaki

harimau itu sudah bangkit
perutnya merasa sakit
daging berlemak tinggi tiada lagi
ingin memburu tulangnya sakit
kerana 5 dekad tidur tak bangkit

harimau itu sudah bangkit
ngaumannya memecah sunyi
namun tiada siapa hendak peduli
hatta sang kancil buat tuli
kerana 5 dekad tidur mati

harimau itu sudah bangkit
kini belajar mencari rezeki
malang sekali kukunya berhias rapi
hatta si tikus berdecit tak ambil peduli
kerana 5 dekad tak sedar diri

bila harimau itu bangkit
tiada siapa takut serta hormat lagi
semua yang ada dah lepas lari
kerana 5 dekad tak pernah peduli.

39 comments:

bias® said...

lama nya tidur? salah makan ubat ke ape?

Atan said...

OO SINGGAH ZOO MELAKA YE.. TENGOK RIMAU

sharamli said...

harimau tu hidup lgik ke?

NuR said...

huhu...
kagum nur baca puisi ni..
besh la..
tersirat 1000 makna..

en_me said...

politikus ker.. bahaya nih.. hmmm

ije said...

kelebihan yang ada tapi x digunakan.. sia2 jua akhirnya.

Precious said...

Siapakah harimau itu? Aummmm ...

Basuh Baju said...

harimau semakin pupus... :p

tp harimau mmg binatang yg penuh dgn ciri2 berani.

J@J@ / Bini The Rock said...

Takutnyer aku dgn rimau yg tidur mati hampir 5 dekad itu...


Aummmm!!!

<< s| tED| >> said...

harimau tu patut tidur balik ke?

mamai said...

bias:
ya dia tertelan ubat tido lebih

atan:
tak sempat singgah zoo lalu depan zoo ajer

shah:
harimau tu masih hidup sehingga hari ini

Nur:
untuk mereka yang megerti akan hakikat harimau dalam diri

en.me:
sebahagiannya adalah mereka

ije:
sebab dah biasa makan bersuap

basuh baju:
harimau malaya berani tapi...dah pupus.

mcm mana dengan bloger talk okay

precious:
harimau itu adalah kita..grrrrrrr

jaja:
harimau tu dah tak ada taring

sItEDI:
dia nak tidur lena semual cam dak utih ngan dak itam

IdaAnuar said...

kalau aku tidur lena macam tu okey tak mamai...dah dekat sebulan ni aku sentiasa tak leh tidur.kekdang terpkasa di bantu ubat tido

suhaila-ab said...

semalam aku baru mimpi pasal rimau....rupanya hari ni nak baca blog ko nih..hehhehehe

azzaliena suziantie said...

best gile jaadi harimau tuh
sume disediakan

~~~ kay ~~~ said...

monday morning blues?
well, perhaps not for us....
jom pegi singapore...
(aku mengajak ko nih...) hehehe
kang bila ade entry S'pore ko ckp aku x ajak lak...hehehe
(^_^)

(kalau aku pegi lama aku kunci blog aku)

A.K.U.D.O said...

saya lahir taun rimau.susah bangun pagi sbb tu ke.

s@yangh@sni said...

bangkit semula setelah lena panjang..
bangkit ler dengan azam yang baru..
kalau bangkit gitu jugak memang takder makna arr..

Fia Batrisya said...

Salam bro mamai..

pekaba bro..

ada sehat kerr??

hehe:P

hmm penuh maksud tersirat n3 neyhh..

harimau bukan sebarang harimau..:)

mamai said...

ida:
kau jgn gitu kawan...meh citer ngan aku apa masalahnya aku sedia mendengar

suhaila:
kau mimpi kena kejar rimau ker...tu la ku pi gunung kinabalu tak ajak aku

azzalina:
mmg best makan bersuap

kay:
nak ikut, nak ikut....tak yah kunci nanti aku tolong kemaskan sampah tu

akudo:
patut ler tidur pun bedengkur cam rimau hahahaha

sayanghasni:
harimau dah terlambat bangun nie

fia:
khabar baik ...thanks for visit..maksud untuk mereka yang ingin mengetahuiu

adibah said...

Bila dah lapar, sedar diri.. pandailah dia cari makanan.. Tak lama lagi.. tumbuh kuku panjang.. mmm pandai lah dia menjadi harimau semula, mudah2an..

abgBro said...

wlau rimau tu dh tua bangka namun bisa dn ngauman tetap mngancam mangsa2 nya...baru2 ni dgn satu suara ngauman shj abih mamai seme org kt sogo, masjid negara dan masjid jamek...

tp insyaAllah kita jinak kn lg rimau tua ni pd 4 ramadhan nnti di permating pasir...sekian dimklomkn...masehhh....hehheheh

mamai said...

adibah:
itu harimau dah tua la tak larat nak berjalan...

abgBro:
bro kau memang pandai mentafsir la bro

enyheartsdiamond said...

kenapa bukan cheetah?;)

SuFy said...

Harimau tu sape?awk ke mamai?hehehe

mamai said...

eny:
sebab harimau tu kan lambang negara kita hahahaha

suFy:
saya harimau yang dah tak ada taring

INTAN said...

lama dia tido ek....bila bangun x pening ke..hehe

triple x malaya said...

pehzz...dasyat ayat2 lu...mahu terase orang2 bendere biru..

Monkey D Luffy said...

zombie harimau kampung pisang ker?

NuR said...

lain org lain tafsirannya ek..
hehe..apapun kena berani kan bro?
sbb harimau kan berani..
pastu garang.
erk... adakah sy mempunyai ciri2 itu pd kanak2 ribena??

mamai said...

intan:
dia ngah pening la tu...

triple X malaya:
aku harap ada yang sedar dah

nur:
ada umpama harimau betina yang garang dan tegas tetapi lembut terhadap anak-anaknya dan bersifat protactive..

halizda said...

kesian kat harimau tu..lama sgt tidur.

aloy_paradoks said...

kalau 5 dekad tidur.. die bangun di dekad keberape?

NuR said...

uih ada ek ciri tu pada nur
sib baik kanak2 ribena tak tau nih
kalo tak, abis diejeknya..

mamai said...

halizda:
terima kasih datang melawat...tidur sebab semuanya mewah

aloy:
dekad ker 21 la tu

nur:
baik jangan bagi tau nanti hilang rahsia harimau betina tu

DaliaLiyana said...

harimau?? ni harimau jadian ke??
nnt esok bro wat la pasal singa ke..kuda ke ...beruang ke ek...hkhihikhik...

patungcendana said...

re:...ingat kau kat aku rupanya...:-D

aku ok...cuma motivasi untuk meneruskan perjalanan agak kurang...sekejap lagi ok la...tunggu ya...

mamai said...

patungcendana:
sorry bukan nak menyibuk tapi macam tak best bila tengok blog PC tu sepi, kot ada apa-apa terjadi ker.

NuR said...

uiks..
takkan bagitau nyer
nanti ilang title..
dpt title cikgu rimau lak..
hilang keayuan
hukhukk..mcm la ayu sgt
sila jgn percaya..

mamai said...

nur:
dapat tittle cikgu rimau tak apa jgn jadi rimau yang tido udah la yer