Wednesday, December 23, 2009

sembang kedai mamak: ohhhh gitu rupanya

hari ini aku pie minum pagi lagi dengan staff aku, tapi kali ini jauh sedikit dari opis, sajer tukar selera. boring asyik tengok muka bai yang sama ajer, kalau dia ada rupa shah rukh khan tak apa juga.

duduk kedai mamak kalau tak bersembang memang tak seronok, umpama minum kopi tak ada gula mana sedap, lain la kalau esperesso. nak cerita pasal bola memang tak boleh blah pasal liverpool kalah.

sedang syok dok layan surat khabar tetiba one of staf aku bertanya "boss..OKU tu apa"

"Orang Kurang Upaya"...jawab aku

"ohh patut la banyak yang runtuh bangunan kat terengganu tu..orang kurang upaya yang buat rupanya"...kata staff aku tu

"mana ada OKU buat bangunan...gila aper kau nie kalau lukis plan ada la"...sampuk aku

"nie boss dia tulis bangunan kat terengganu bnyak runtuh pasal projek OKU"..tunjuk staf aku tu

"cis itu Orang Kuat UMNO la...lain kali baca sampai habis"..sambil campak news paper kepadanya.

"Boss, boss saya ingat mak mintak kerja kat warehouse TUDM la"..celah staf aku yang seorang lagi

"kenapa, kau nak kerja kat sana"...tanya aku

"best boss kat sana barang hilang berjuta-juta ringgit dan dah bertahun-tahun masih tak ada orang yang kena tindakan pun. laqi pun kes baru nak siasat boss masa tu kami dah kaya dan kami dah boleh berenti lepak kat luar negeri"..kata dia

"ya la boss, kalau kat sini barang hilang satu ajer dah tu tak sampai RM seribu pun boss dah bising-bising, kalau tak jumpa dalam sehari boss nak bagi warning letter tak pun potong gaji la. barang kita tak sampai RM juta pun boss nak pasang CCTV kat warehouse". celah staff aku yang seorang lagi tu

"Oh macam tu ker, okay balik nanti kau orang bagi surat resign yer nanti aku tolong kau orang semua apply kerja kat warehouse TUDM tu"...kata ku dengan muka selamba

"eh tak lah boss, gurau ajer tak best pun kerja kat sana. sebab boss dia tak tentu lagi macam boss nie"...kata staf aku yang satu tu dengan tersengih

"ya la boss, walaupun boss nie garang tapi kami tau boss baik hati, mana ada boss yang selalu minum dan lunch ngan staf dia". sokong lagi sorang staf aku

"betul tu boss, lagi best boss selalu belanja minum pagi macam hari nie,...gaji lambat lagi boss"...sampuk staf aku yang mula-mula tadi

"ohhh gitu tu rupanya yer"...sambil geleng kepala. "cheh dalam baik aku terkena"..kata ku dalam hati


p/s : to "hanya aku" dan "kain burok" tahniah

42 comments:

NuR said...

haa..jawapan kat kuiz kat blog CC ek?
hikhik.....

enyheartsdiamond said...

comel la staf uncle ;)

Koyuki said...

boss garang ke?
hehe

azzaliena suziantie said...

huahua...

siapakah

ber_uwang said...

baru nak berenti keje kilang.. nak keje warehouse TUDM

imHepPie said...

haha pokcik tulun mntakkan tudm gak leh x

hisham said...

boss..sekarang kerajaan dh tukar istilah OKU ..Orng Kelainan uPAYA bkn kurang upaya dh..sbb dorang rase sedih bile kite ckp dorang Kurang Upaya...

chah~ said...

haha..

Noorlaila Mohamed Nor said...

haha xtau pun org kuat umno
1st time dgr ni

cik CumeY said...

hahahahaha


kantoi...hak!

{lumut} said...

hahahha....
razman bahagia...
lumut bangga hasil menghasut razman ke genting bg die kebhgiaan..ewah~

imam said...

bagos staff pak cik..ada udang sebalik mee rupanya..hahah

maiyah said...

gi le tudm.. jwtn kosong power ranger hehe

master teddy said...

haha..staff pakcik mmg pndai ayat.kne g blaja ngn dorg gak la.bley pakcik blanje sy lak pastu.heee~

sI tEDI said...

duit banyak simpan poket dr buat bangunan!

mamai said...

nur:
entah yer ker

eny:
cerdik dia orang tu akalu pasal bab duit

koyuki:
garang wooo

azza:
entah siapa budak tu yer

ber_uwang:
aku pun ingat nak mintak kerja kat sana tapi kena on hold dulu

imheppie:
boleh nanti pakcik tanya kawan-kawan kat sana

hisham:
ada beza ker hahaha dari segi istilah ajer kot..tapi elok juga tu dari Orang Kuat Umno tu

cha:
suka kamu yer

norlaila:
kena lepak kat kedai mamak

cik cumey:
dah dapat hint tu

lumut:
ohh kau punya kerja la nie yer tak apa pakcik suka

imam:
mmg cerdik budak budak tu

maiyah:
aku nak masuk la kalau ada jawatan tu

master teddy:
banjer kamu tiada masalah hahahaha

en_me said...

fuyoohhh, boss tewww..

mamma mia! said...

he3 takut deme kne resign ye

Wanita Itu said...

boss..jom pi minum kopi..lalalala..

miSs s!v said...

garang ke?
ekekekeke.

man azza dah hepi2 da pakcik!

jom pegi kenduri sabtu neh.
;p

Daun Bidara said...

sekarang seringgit hilang pun perasan ni...

mamai said...

sItEDI:
poket sendiri tu haha untung jadi OKU nie

en.me:
boss kecik ajer

mama mia:
mau tak takut dah berberapa kali kena sound tu

wanita itu:
jom lunch sekali

miss siv:
garang sikit ajer
pakcik tak dapat pie la pasal ada jemputan lain sabtu nie

daun bidara:
ya sekarang mmg la alert tapi esok lusa buat balik haha

Solehah said...

lorr oku..hehe..mcm tu rupanya..
bodek2 bos sporting best la..

Fia Batrisya said...

heee... baiknyer bos...!~

Razman said...

ritu aku lepak2 ngan ko..kre leh jd staff gak r pasni kan?

Mr.Chenta said...

jenjalan

jenjalan

weeeeee =)

psstt
ada keje kosong? =D

iva saionji said...

macam-macam da....boosssss.......nak mintak keje leh..hikhikhik....

mamarempit said...

ayat power cam kipas lipas je..

J@J@ / Bini The Rock said...

hak hak hak hakkk!!!.....

krm salam kat staf 1, 2, 3 kau yea...
:D

**"Malaysia Boleh!"

boleh buat ape saja...hahahahah!

Abcdeftyyhahh^^ said...

pandai mengayat ;p

miss GAZA said...

boss blanje saye kopi malaysia cap kapal api betul2 kaw punya 1 bleh??
:P

mamai said...

soleha:
sporting hahaha bila kena marah semua diam

fia:
lama kamu hilang yer...baik ada makna tu

razman:
kau abis belajar baru datang mintak kerja yer

mr chenta:
buat masa sekarang nie belum ada lagi

iva:
nak minta kerja boleh tapi kena interview dulu hahaha

mamarempit:
pasal tu la boss terjerat

jaja:
ya 1malaysia boleh di kelentong hahaha

ftyyhahh
mereka itu memang pandai kalau bab nak makan free

miss gaza:
sudah tentu boleh...bila kamu balik ke malaysia nanti yer

sharamli said...

bagus bet0l pakcik kn...

anak2 buah mesti h0rmat kan...

bleh la mkn free slalu dy0rg..hu3

Sulela said...

Kau kembang ke tak bila kene puji ngan staff kau camtu? ekekeke

HonEyBuNNy said...

ngeh3....hiihihiih

NOOR FATIN said...

mcm2 mkna oku..hihi

jane said...

tak sgka OKU tu ade mksud lain..hahhahahah

dah baca pasal OKU ni dalam eml saya jugak uncle

anaklaut said...

salam...bro,

sembang kedai mamak samabil pekena teh tarik, best kan bro..

JMR said...

bos ngn ank buah kena rilex je..tol x?

mamai said...

sha:
saling hormat menghormati

sulela:
tu yang aku kena bayar sarapan pagi tu

honeybunney:
dah okay ker

noor fatin:
bergantung pada orang yang terjemahlkannya

jane:
rasanya lom lagi kut nanti pakcik cari yer

anak laut:
jom kita lepak kedai mamak

jmr:
ya mesti ada kerjasama dan hormat menghormati

abgBro said...

oww bru ku tau OKU tu Org Kuek Umnoi

huhuu...

abe long said...

boleh ni blajaq ngn dorang.. tp aku tak pelu ayat mcm tu..
bos ku mmg sah blanje nye...