Sunday, June 12, 2011

first Impression

apa yang silap tentang first impression kita adalah selalu membuat andaian yang buruk atau terlalu baik tentang sesuatu perkara. terutama pada benda yang baru kita jumpa atau bakal kita jumpa....

....turun naik flight membuat aku rasa sangat penat, enam jam dalam flight dari KLIA ke Beijing sangat membosankan cuma bertuah bila dinaik taraf ker business class (mungkin sebab kekerapan aku terbang ke beijing)..

first impression bila duduk dalam business class ni rasa macam best, tapi memang best pun bila kita diutamakan dari segala segi, tapi bila terbang pada malam hari amat rasa amat terganggu bila tak boleh nak tido dengan lena, bila mana tiap kali aku tidur paramaugari yang cun datang menggangu, dia tolong selimutkan, tolong hantar minuman tiap jam, tolong tengok aku selesa ker tak, hmmmm rasa macam nak ajer aku suruh dia tidur sebelah aku tu, lagi pun seat kosong. dari dia bersusah payah pergi balik tiap jam.

kalau kat economy class memang aku tido memanjang dari tanpa orng kacau pun, ada tak ada bila ada group pelancong yang excited bercerita nak ker Beijing, tu nak pie sana nak pie sini nak beli itu nak beli ini. mungkin itu pertama kali mereka datang Beijing kot so first impression memang la gila best. rasa macam aku nak plaster ajer mulut tu. Macam la aku tak ada impression macam tu masa mula-mula datang dulu.

cuma sekarang nie aku dah rasa boring tiap kali datang ker Beijing rasa macam terpaksa berbanding rasa teruja. memang first time dulu rasa macam tak nak balik tapi bila dah kerap macam nie rasa nak balik ajer.

duduk kat apartment sorang-sorang memang amat membosankan nak pulak waktu malam, saat orang semua bersama isteri dan anak-anak, dan aku beseorangan mengadap TV yang satu apa aku tak fahama walau ada banyak Chanel. now aku faham kena VP aku selalu ajer kerja bila dia ada kat Beijing hantar email tak kira siang, malam, pagi dan petang. Nampak gaya aku pun dah berjangkit penyakit dia bila ada kat Beijing nie.

First dulu bila dapat kerja nie rasa memang amat seronok dapat berjalan sana sini tapi......rasa lebih seronok bila keluarga ada disisi.

namun demi keluarga aku harus, mungkin bila ada peluang lain aku akan grab it...tapi rasa dah tak larat nak pindah kerja selalu. all the time bila aku masuk tempat kerja baru my first impression adalah tempat tu memang baik.....kecuali di Healwell first impression aku ada seperti yang aku rasa.its "House of Hell" instead of "House of Healin"....its prove me.



what is your impression tentang buah nie...ceri yang merah, aku suka tapi tak seperti yang aku bayangkan.



tapi aku masih mampu makan dengan banyak, walau perut memulas.....


p/s: apa yang kita sangka itu selalunya tidak seperti yang diharapakan....

21 comments:

zachatta said...

:) nice..

Acik Erna said...

assalam ..jauh rupanya terbang sekarang ni ye..tapi tak pe..kerja itu ibadah..

eiza in the house.. said...

salam bro..baru balik dari beijing ke..ada ole2 utk za tak :)..

abrodam said...

bawak cd hegemoni la,kasi dengar tiap2 malam.hehe

auny aizie said...

cherry cherry cherryy :)

lain kali bawak kak ngah g sana abg man, HAHAHAAAA

maiyah said...

assalam..

sy lg le x prnh naik flight :D

zaira said...

hujan emas di negeri org, hujan batu di negeri sendiri. lebih baik di negeri sendiri.. hehe..

~~~ kay ~~~ said...

assalam,
hujan emas di negeri orang kan...

(^_^)

Sharinginfoz said...

tak pernah merasa lagi dok business class, tunggu org sponsor nanti

mEiZ SHA said...

sedapnyer ceri tu..:)

@tune® said...

first impression can be bad impression...

kan?

sharamli said...

nak cheri!!!

b.r.u.t.a.l.s.o.l.o said...

banyak amoi di sana tak dapat dikira

beautiful_rose said...

penilaian pertama tu datangnya dari melihat.belum lagi rasa dengan hati jauh beza sekali...

zia said...

owhh..terbang patut baru update blog..bak sikit cherry tu,,

yusuf mujahidin ™ said...

salam bro.

sehat?

kita selalu bersangka buruk dgn orang dari penampilan dia. selalunya tk bagi chance langsung.

muka legend tapi hati cute

hehe

aloy_paradoks said...

eceh

suhaila-ab said...

nak pakai assistant tak?PA?..nanti saya bagi cv..kalau ok...nanti PM ok..speciality gua :
1) active
2) mudah mesra
3) positive thinking
4) rajin
5) workaholic
6) able to travel anywhere
7) no family commitment
apa macam?

enyheartsdiamond said...

seronok lah entri ni uncle.. selain beijing, ke mana lagi uncle pergi? :)

Puan Capa said...

kirim tembok cina...boleh?

Solehah said...

ceri tu nampak sedap..tapi tetiap hari makan pun mesti jemu. adat la kan..sedih pulak bila terbayang terpaksa berjauhan dengan keluarga kan..