Tuesday, June 9, 2009

Apa yang aku ingat...aku terlupa....

ada banyak benda dalam dunia nie aku nak kena ingat...

1. aku ingat dengan meeting yang aku harus attend...
2. aku ingat dengan date line projek aku...
3. aku ingat dengan birthday wife dan anak aku....
4. aku ingat semua nama kawan dalam blog aku...
5. aku ingat nombor pin akaun bank aku dan wife tak miss soru...
6. aku ingat berapa banyak harta yang aku ada...
7. aku ingat nama-nama artis kesayangan aku...
8. aku ingat lirik dan tajuk lagu masa bercinta dulu...
9. aku ingat semua nama bekas awek aku macam aku nie plaboy...
10.aku ingat semua channel kat astro...
11.aku ingat siapa yang berhutang dengan aku....

tapi aku selalu lupa yang ini......

1. aku lupa bila masuk waktu sembahyang...
2. aku lupa dengan waktu harus aku barpuasa...
3. aku lupa bila tarikh lahir nabi dan rasul ku...
4. aku lupa dengan nama-nama maklaikat walau yang di kiri-kanan ku...
5. aku lupa siapa yang beri rezeki untuk ku..
6. aku lupa bila nak zakat harta aku...
7. aku lupa nama nama tuhan ku walau cuma 99 ajer...
8. aku lupa berapa banyak surah yang aku hafal...
9. aku lupa kebanyakan nama nabi dan rasul ku...
10.aku lupa berapa banyak surah dalam Al Quran...
11.aku lupa berapa banyak nama syurga...
12.aku lupa berapa banyak nama neraka menanti aku...
13.aku lupa berapa banyak buku hutang menanti aku...
14.aku lupa akan rumah kecil sementara aku...
15.aku lupa janji temu aku dengan tuan rumah kecil aku...





...aper nak buat terlupa itu adalah alasan yang terbaik betul ker...

32 comments:

Sulela said...

Lepas ni kene selalu ingat la...jangan lupa2 lagi...huhuhu

=>bagus entry ko neh...hehehe

noorlara said...

kita semua ada masalah yg serupa tapi takpe kalau lupa masih ada cara nak kasi kita ingat asalkan jgn buat-buat lupa tu namanye nak kena terajang ke api neraka, nauzubillahminzalik

zachatta said...

Manusia memang mudah lupa.. Lebih- lebih lagi bila dah tua bangka.. Hahaha.. ;)

Atan said...

he he he aku lupa bayo utang wak lan roti canai

gee said...

ingat juga akhirnya benda yg terlupa..hehehe..gee lak bila nak ingat ni huhuhu

mamai said...

sulela:
aku nie kan mamai hehehe

noorlara:
bab kena terajang tu yang buat aku takut tu....

zachatta:
lama kau cuti sekolah yer...dah lupa pintu pagar sekolah ker

atan:
baik kau cepa bayar utang wak lan...taku kau kena rantai..

Gee si kecil comel:
hang tu muda lagi jangan nak ngada-ngada buat erlupa yer...

suhaila-ab said...

salam kenal...aku pun slalu lupa..aku penah ada entry pasal lupa...tp entry ko ni pun buat aku teringat balik apa yg aku lupa..

mamai said...

suhaila:

thanks for visit...sama-sama kita saling mengigati...sorry aku link kau

gee said...

hikhikhik..baik boss....

ije said...

ouch. bagus entry ni

mamai said...

gee si kecil comel

hey budak kecik tak masuk tidor lagi yer...or kau baru nak masuk kerja

ije:

terima kasih....

iswadi said...

erkkk..yelah...aku pun gitew jugak...menda2 cam gitu asyik terlufa je...adeih...insaf

gee said...

gee kerje mlm la..huhuhu..

a.k.u.p.e.n.t.o.i said...

aku mmg suka buat2 lupa...

Naz said...

mula2 aku x paham apa tu rumah kecik. bila renung2 jap, baru aku paham... tq mengingatkan aku...

Ikhtilaf said...

gua syak lu lupa pasal lu mamai..
hehe..

eliza said...

kadang manusia lupa yg dia manusia...
eh..hri ni hari apa? alamak tlupa la plak...hehehe

mamai said...

iswadi:
terlupa tu kan alasan...kalau kat sekolah selalu terlupa bawa buku sure cikgu tak marah...

Gee si kecil molek:
orang tidor kau kerja...kau terlupa hari siang ker

pentoi:
wa pun sama....selalu terlupa nak pie kerja

Naz:
sama-sama kita berpesan...rumah kecik tu tak payah bayar sewa

Ikhtilaf:
pasai mamai la wa terlupa....hehehee

eliza:
kau malas nak pie kerja la tu terlupa hari...

sharamli said...

jgn nyany0k suda

mamai said...

sha:

nyanyok tu sejenis penyakit terutama bagi orang yang dah meningkat umur nie....aku pun takut dapat penyakit nie

ayampinko said...

aku lupa apa yang patut aku ingat..

mamai said...

ayampinko:

nie kes berat kau kena pie jumpa diktir cepat...

en_me said...

thanx singgah2 jenguk2 komen2 blog me yg ittewww.. salammms

Basuh Baju said...

tersentap gak aku baca..

ayampinko said...

kalau aku jumpa boleh ingat ek..
ok bagi alamat..

mamai said...

en.me:

salam singgah jua buat kamu...

Basuh Baju:

kau lupa basjuh baju atau lupa ambil baju kat kedai dobi...

ayampinko:

nak alamat mana hehehehe...kalau jumpa aku belanja makan ayam percik...

SRISUFI said...

Salam bro..

syukur jua sri masih ingat...ingat2 lupa hehehe...yang lupa harus diingatkan..kerana kita masih punya kawan.


sihat bro?

ayampinko said...

ok besh..
jom la join PBB..
ader kat blok aku..

miss oren said...

entri ni sangat bagush

mamai said...

srisufi:

sihat sahaja....ya kita masih ada kawan untuk saling menginati..

ayampinko:

malam nie aku jelajah blog kau...

Miss Oren:

terima kasih...

misznarney said...

lpz ni kne sntiasa ingt pe yg slalu luper...tq 4 reminding me.

mamai said...

nani:

apak dah tua tu yang selalu lupa tapi hati muda hehehehe