Monday, May 3, 2010

sebulan

sebulan, satu tempoh yang pendek untuk dinilaikan namun terlalu banyak harapan yang diletakan. sebulan terasa seperti tiada beban batu digalas, namun demi menjungjung kasih dan menurut perintah biar berlelas badan batu tetap digalas. bukan kerana setia membabi buta umpa hang tuah kepada sultannya tetapi demi kepuasan kepada diri sendiri.

sebulan juga ada banyak cerita duka dan nestapa, melihat gelak ketawa bersama derai air mata, bersama manisnya mulut bersulam gunting dilipatan, tepat menikam jantung namun semanggat tidak pernah luntur.

Dalam sebulan tiada banyak beza ceritanya dengan lima tahun, plot dan watak masih sama cuma pelakonnya berbeza. pembuka bicara sudah terduga penutup ceritanya namun masih harus berjaga-jaga kerana tidak mahu seperti pelanduk yang sering terlupa akan jeratnya.

cukup sebulan, adakala seperti terasa ingin melangkah kebelakang, untuk berundur masih belum terlalu lewat. namun hati masih belum ingin jadi seperti bacul yang lari sebelum berjuang. alang-alang meyeluk pekasam biar sampai kepangkal lengan, jika tidak ditempuh halangan masakan kita jumpa kegemilangan.........

23 comments:

sI tEDI said...

teruk ke tempat baru ni bro?

Frodo Baggins said...

good luck bro mamai!!!
alang2 mnyeluk perkasam
biar habis2an. yeah!!
mungkin jalan cerita n plot sama
tp x terlambat nak corakkannya


good luck sir! hahaha


>>__<<

kak Erna said...

sabar dan teruskan perjuangan..melangkah terus menuju kejayaan..

Razman said...

bz nmpk tmpt bru. lme x hupdet.. gaji 1st sdekah kan kat aku..bru berkat..haha

patungcendana said...

genggam bara api.... :-)

Solehah said...

pakcik, kagum la semangat pak cik ni..saya pun rasanya berhadapan dengan situasi yang sama dengan pak cik mami skg..but seems like saya nak lari,,,,,..

azieazah said...

Tempoh sebulan tu kira-kira 30 hari kan? Belum 300 hari atau 365 hari..

rasanya belum cukup dipanggil cabaran, masih jauh untuk dipanggil ujian..

Teguhkan semangat di jiwa, kentalkan lagi ketabahan.

Awak boleh! Chaiyokk! Chaiyokk! Chaiyokk!

Daun Bidara said...

daun dah setahun sebulan, dulu masa sebulan rasa nak balik tempat lama...sekarang perasaan itu semakin hilang

~~~ kay ~~~ said...

hard work certainly goes a long way, these days a lot of people work hard, so u have to make sure u work even harder and really dedicate yourself to what u are doing and setting out to achieve.

i do not know anyone who has gotten to the top without hard work. that is the recipe. even it will not always get u to the top, but it will get u pretty near.
(^_^)wish u all the best!

yusuf mujahidin ™ said...

all the best bro dtempat baru..
ade keje 0 gtau bro..hehe

Masy said...

kt tmpat baru biasalah mcm tu, mcm2 cabaran. once dah adapt, nanti biaselah :)

caluk@cencaluk said...

good luck bro

zachatta said...

Tahniah!!

b.r.u.t.a.l.s.o.l.o said...

sebulan tu 30 hari... ada 4 minggu..
apa kata kalau tak datang bulan.. pening kepala .. atau bulan tak datang datang

mamawana said...

Salam..

Seminggu, sebulan...tup tup dah berlalu. Cepatnyer masa. Semoga sukses in what ever you do. There are so many things in life that is beautiful. GRab it.

HonEyBuNNy said...

uncle sabar ye...biasa la tempat baru...cian uncle...dah balik ofis lom neh??ngeh3...gd luck bos...hiih

Sharinginfoz said...

hmmmm sebulan kejap aja masa berlalu kan...... apa-apa pun all the best

Jom Makan Spaghetti

@tune® said...

sebulan sepurnama....
tiada penilaian melainkan kekuatan diperlukan

maiyah said...

biar memandang jgn melangkah ke balakang..
daku dah tiada langkah huhuuu

enyheartsdiamond said...

uncle.. how r u? im missing u so much! no w im back in dis arena.. sbb exam da abes :))

J@J@ / Bini The Rock said...

semakin sebok nmpknya ye Mamai!!!

good Luck!

noorlara said...

yang dah tentu lepas keje cukup sebulan seronok nak dapat gaji. Hujung bulan mule masing masing pandai berjimat, awal bulan napelak pandai jek nak gi shopping?

Sharinginfoz said...

jom tengok segmen kenali blogger pertama....

Kenali Blogger: Mamai